Satranç Efsaneleri Buluştu

Satrancın iki büyük ismi Gary Kasparov ve Anatoli Karpov 19 yıl aradan sonra karşı karşıya geldi. Üç gün süren mücadelenin ardından Kasparov, rakibi Karpov'u 9-3 yenerek bu büyük buluşmanın galibi olmuş oldu.


İki efsanenin bu karşılaşmasının satranç sporunun geleceği açısından oldukça önemli olduğu kanısındayım.Çünkü bana kalırsa günümüzde sporun karşılığı hep bedensel dallar olarak gösteriliyor. Oysa şu bilinen bir gerçek ki satranç, briç, go, dama gibi oyunların tamamı birer zeka sporu. Yani bunların hepsi bir spor dalı. Ancak ne yazık ki televizyon gelirlerinin ve ticari sözleşmelerin hüküm sürdüğü spor dünyasında, bu tarz zeka sporları diğer spor dallarıyla aynı ilgiyi göremiyor. 


Bunu çok garip karşılamamak lazım tabi. Dünyada herhalde hiç kimse 90 dakika boyunca satranç izlemenin futbol izlemek kadar keyif vereceğini ya da 2,5 saati aşkın bir süre devam eden bir satranç maçının bir basketbol maçı kadar heyecanlı olacağını söyleyemez. Bunun da sebebi satrancın sıkıcı ve gereksiz olması değil, tüm zeka sporları gibi doğası açısından daha sakin bir spor olması hiç kuşkusuz.


Sonuç olarak ticari bir kılıfa sokulması mümkün olmayan satranç gibi özel ve güzel sporların, böyle büyük organizasyonlar ve ünlü kişilerin katıldığı turnuvalarla kendi popülerliğini her zaman koruyabileceğini ve bu sayede yeni nesillerin zeka sporlarıyla daha hızlı kaynaşabileceğini düşünüyorum.


Not: Yukarıda gördüğünüz fotoğraf Kasparov ile Karpov'un 1984 yılındaki ilk karşılaşmalarından alınmıştır.

0 yorum: