Milliyet Gazetecilikte Devrim Yaptı


Milliyet, gazetecilikte devrim niteliğinde bir çalışma gerçekleştirdi. Uzun süren uğraşlar sonucunda Milliyet Gazete Arşivi oluşturuldu. Bu gazete arşivi 3 Mayıs 1950 ile 30 Haziran 2004 tarihleri arasında yayımlanmış Milliyet gazetelerini içeriyor. Arşive, http://gazetearsivi.milliyet.com.tr/adresinden ulaşabilirsiniz.

Milliyet Gazete Arşivi'ne göz atmak ve geçmişe ait gazete kupürleri arasında dolaşmak isterseniz öncelikle siteye ücretsiz biçimde üye olmanız gerekiyor. Daha sonra arzu ettiğiniz tarihli gazetenin ister herhangi bir sayfasına, isterseniz de herhangi bir haberi içeren kupürüne bakabiliyorsunuz. Gördüğüm kadarıyla kullanıcılara bir sınır koyulmuş. Buna göre günde 20 sayfa ve 200 kupür görme hakkınız var. Bunun sebebini tam olarak anlayamadım. Yalnız sitenin altyapısının yetersizliğinden ve sitenin fazla yoğunluktan etkilenmemesi için böyle bir önlem alınmış olabilir.

Bu arşiv sebebiyle Milliyet gazetesini ve bu işi yapan ekibi kutlamak lazım. Emin olun bu Türk gazeteciliğinde bir devrimdir. Çünkü böyle büyük bir arşivi insanların bir tık uzağına taşımak, ancak gazeteciliğe duyulan saygının ve cesaretli gazeteci kimliğinin bir yansıması olabilir. Ve bu kadar saygılı ve cesaretli kimseler, tarihin her döneminde, devrimcilerin bizzat kendisi olmuşlardır. Gerçekten bu arşivi hazırlayan ekibe tekrar tekrar teşekkür ediyorum.

Not: Yazıyı okumayı bitirdiyseniz Milliyet Gazete Arşivi'ne bir göz atın. Çok keyif alacağınızdan eminim.

0 yorum: